Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2011-es év legjobb albumai.

2012.06.02

Szevasztok.Mivel a legjobb albumokról van szó szerintem abszolút nem döntöttem rosszul amikor az első helyet a Times Of Grace - The Hymn Of A Broken Man c. albumának adtam.Pár mondat a bandáról:A Times Of Grace egy újonnan alakult együttes, de ha megnézzük a tagjait, akkor rádöbbenünk, hogy ez bizony egy (ex-)Killswitch Engage. A jelenlegi KsE gitáros, Adam D és hatalmas visszatérésként az eredeti KsE énekes Jesse Leach alkotja a Times Of Grace-t. Ha különbséget kellene tennem Leach és a mostani KsE énekes, Howard Jones között, nem nagyon tudnék dönteni, mindkettejüknek megvan a maguk különlegessége. Leach ugyebár otthagyta a Killswitch Engage-t a második album után és azóta nem is nagyon próbálkozott metalcore körökben (egyedül a Seemless nevű supergroupban vokálozott), de itt a visszatérése és sajnos vegyes érzelmekkel vagyok vele. A régi, megszokott hangját adja, jó ismét hallgatni. Egyedüli kivetnivalóm csak a dalokkal volt: valahogy túl hasonlónak tűntek egymáshoz. Összességében nem egy túlzottan kiemelkedő album, de meglepetésnek határozottan jól jött év elején.Ennyit a Times Of Grace-ről.
A következő album:

Amon Amarth - Surtur Rising

 

A Club 202-s koncert környékén hallgattam párszor ezt az albumot és rendkívül tetszett, olyannyira, hogy úgy gondoltam, belefér a Top 10-es listába. Hozza a szokásos Amon Amarth színvonalat, amint belehallgat az ember, egyből vikingnek érzi magát, már kapná kézbe a fejszét, baltát, pajzsot és belevetné magát a csatározásba. Képes felpörgetni a napodat, és magával sodor úgyhogy ébredő muzsikának kiválóan alkalmas. A dalok között megtaláljuk a Loke's Treachery második részét (ugyebár ezt még a With Oden On Our Side albumon kezdték el), illetve a deluxe kiadáson egy Guitar Hero fanoknak ismerős Accept és egy KiSS, illetve egy System Of A Down (!) cover is helyet kapott! Viking metal kedvelőknek kötelező album, de aki csak szereti a kemény, zúzós zenét annak is érdemes belehallgatnia.

  • Ajánlott dalok:

'War Of The Gods', 'Destroyer Of The Universe', 'Slaves Of Fear', 'For Victory Or Death'.

Persze valakinek kell kéviselnie a harmadik helyet is.Ez pedig nem más mint az:

Ulver - Wars Of The Roses

A black metal-t játszó bandaként kezdő, majd később akusztikus, ambient és techno (!) albumot is kiadó norvég Ulver szerintem a világ egyik legfurcsább együttese. A korai Bergtatt és Kveldssanger albumaikat imádtam, de az elvontabb és ambientesebb albumaik is jók voltak, amik eleinte eléggé kiforratlanok voltak, de mostanra érték el szerintem azt, amit korábban szerettek volna. Az év elején kijött Wars Of The Roses behatárolhatatlan műfajt képvisel. Van benne elektronika, ambient, ének, gitár, dob.. maradjunk annyiban, hogy.. Ulver. Témáját tekintve - a címből ismerős - angliai Rózsák Háborúja körben mozog. Őszintén szólva az album elején lévő trackek nem annyira bejövősek, de a végén lévő 3-4 dal nagyon hangulatosra sikeredett. Az 'England' c. dal angliai hangzása (aki játszott a Pandora's Box-szal tudja mire számíthat), az 'Island'-nál a tengerparton a sirályok és az énekes tökéletes hangja és a majd' 15 perces Stone Angels c. ambient számnál az angyalok hangjai mind-mind hátborzongatóan jók. Ambient rajongóknak ajánlott, de aki szeretne egy kis képzeletbeli utazást tenni annak is kiváló!

  • Ajánlott dalok:

'England', 'Island', 'Stone Angels'.


Az a banda ami a negyedik helyet képviseli az egyik kedvenc zenekarom és csak azért nem kap első helyet, mert a következő album már nem a zőlük megszokott kalóz metál volt:

Alestorm - Back Through Time


Kedvenc skót kalózaink visszatértek nyár elején a Back Through Time c. albummal, ami nem okozott csalódást. Ahogy megszoktuk, az Alestorm pörgős, pattogós, tényleg jó kedvre derítő dalokat játszik, és ez most sincs másképp: fülbemászó dallamok, amik napokig megragadnak az emberben. A Scraping The Barrel című dalban kedvesen elküldik az anyjukba azokat, akik úgy gondolják, hogy kezdenek kifogyni az ötletekből, és ismét a deluxe verzióval járó bónusz dalok rakják fel a pontot az i-re: I Am A Cider Drinker, mint alap ivós nóta, illetve a netes baromságok között otthonosan mozgók számára ismerős Lazy Town - You Are A Pirate metal változata került fel a lemezre. Őszintén szólva nem tudok több mindent mondani erről az albumról: hallgassátok meg és rájöttök magatoktól, hogy ez egy igen kiváló album. Na hova is tettem a rumot... ?

  • Ajánlott dalok:

'Shipwrecked', 'Scraping The Barrel', 'Rum', 'Barrett's Privateers (Stan Rogers cover)', 'Death Throes Of The Terrorsquid', 'I Am A Cider Drinker (The Wurzels cover)'.


Amit pedig most látni fogunk huhú:

 

We Came As Romans - Understanding What We've Grown To Be


Az amerikai We Came As Romans a szeptemberben megjelent új albumával folytatta, amit 2009-ben a To Plant A Seed-del elkezdett. A hangzásvilág természetesen maradt a régi, ami egyáltalán nem baj, mert a debütalbum is szinte tökéletes volt. Egyedüli probléma csak az volt vele, hogy nagyon hasonlítottak egymásra a dalok. Az új albumnál ezen valamelyest sikerült változtatni, de még mindig vannak igen hasonló traktusok. Mindezek ellenére szinte 2-3 meghallgatás után a szívembe lopta magát ez az album, mivel a dalszövegek is nagyon jól el lettek találva, egy tipikus nehéz időszakon átsegítő hangulata van. Sajnos nem sok olyan együttest ismerek trance metal vagy metalcore körökben, amelyek javarészt pozitív hangulatú szerzeményeket alkotnak (talán a Sienna Skies a másik ilyen), úgyhogy nagyon tudom értékelni az ilyen gyöngyszemeket mint a WCAR. Külön örültem neki, hogy az első album számomra legkedvesebb dalát (Roads That Don't End And Views That Never Cease) itt "folytatták", szeretem az ilyen albumokon átívelő történeteket. Összességében egy friss és hangulatos album az Understanding What We've Grown To Be, a metalcore /  trance metal kedvelőinek ajánlom feltétlenül!

  • Ajánlott dalok:

'Cast The First Stone', 'Stay Inspired', 'Just Keep Breathing', 'Understanding What We've Grown To Be', 'To Move On Is To Grow'.

Ez lett volna a 2011-es albumok számomra top 5-ös listája.Szevasztok.


alantas(8)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.