Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fallout 3 története

2012.04.29

A Fallout 3 a nagy sikerű Fallout széria harmadik része, mely az elődöktől eltérően nem izometrikus 2D, hanem FPS/TPS 3D megjelenítést használ és nem a Black Isle hanem a Bethesda készítette. A cselekmény szorosan nem kötődik az eredeti játékokéhoz, hiszen az Egyesült Államok másik, keleti partvidékén játszódik, méghozzá 2277-ben, vagyis 200 évvel a Nagy Háború után, és 36 évvel az előző rész cselekményei után.

A megjelenést követően a játék alapvetően pozitív kritikákat kapott, különösen a nem-lineáris történetszálak és a karakterfejlesztés lehetőségei miatt. Az NPD Group felmérései alapján az első hónapban hatszáztízezer darabot adtak el belőle, szemben elődjével a The Elder Scrolls IV: Oblivionnal, amelyből csak félmillió fogyott. A későbbiekben számos letölthető tartalom (DLC) jelent meg a játékhoz.

Tartalomjegyzék

Játékmenet 

A játékmenet alapjai a Bethesda előző játékához The Elder Scrolls IV: Oblivionhoz hasonlóak. Ugyanazt a Gamebryo motort használja, sokban megegyezik. Így ahhoz hasonlóan a harc valós idejű is lehet, de az előző Falloutokhoz hasonló akciópontos rendszert is beépítettek (The Vault-Tec Assisted Targeting System: VATS). A fejlődési rendszer is az elődöké (SPECIAL: Strength/Erő, Perception/Érzékelés, Endurance/Kitartás, Charisma/Karizma, Intelligence/Intelligencia, Agility/Ügyesség and Luck/Szerencse).

Fejlődési rendszer

A karaktergenerálás egészen különleges módon történik. Játékos karakterünk életét ugyanis végig fogjuk kísérni egészen a születésétől kezdve. Ekkor dönthetjük el, hogy mi legyen a neme, a neve, valamint a felnőttkori kinézete. Egy éves korában egy gyerekeknek szóló képeskönyvbe integrálva oszthatjuk szét a SPECIAL pontjait. Tíz éves korában egy születésnapi partival kombinálva sajátíthatjuk el a párbeszédrendszer és a harc alapjait, valamint ekkor ismerkedünk meg a PIP-Boy 3000 nevű berendezéssel. Tizenhat évesen egy G.O.A.T. nevű teszt kitöltésével derül ki, hogy karakterünk melyik három képzettségét javasolja a program kiemeltként kezelni.

A játék során tapasztalati pontokat lehet gyűjteni, melynek függvényében egyre erősebb játékos karaktert kapunk. A maximális tapasztalati szint a 20(A Broken Steel DLC után 30). Az előző részekkel ellentétben, mivel lecsökkent a megléphető szintek száma, már minden szintlépéskor választhatunk magunknak egy perket. Ezek olyan speciális jellemvonások, melyek kihatással vannak a karakter képességeire.

A perkek csak pozitív irányba módosítanak. Az első két részben volt legfeljebb kettő trait is, ami csak induláskor volt választható és volt pozitív és negatív vonzata is.

Harcrendszer 

A körökre osztott harcrendszer is átalakul, ugyanis a régi Fallout részekben a harcok csak körökre osztottan történtek. A VATS névre keresztelt szisztémában alapesetben a valós idő és a körökre osztás keverékét találhatjuk meg. A harc közben a baráti és az ellenséges karakterek egymás után jönnek a körben. Minden mozdulat akciópontot igényel, Ha kedvünk tartja, visszatérhetünk a klasszikus Fallout körökre osztásához. Ilyenkor egy gomb lenyomására az ellenfél egyes testrészeire célozhatunk, amelyen a behatás a klasszikus bullet time effektus keretében történik, de ki kell kapcsolni a VATS rendszert, ha mozogni is akarunk.

Az előző részekkel ellentétben a fegyverek képesek elhasználódni, és idővel csökken a pontosságuk vagy a tüzelési hajlandóságuk, de visszajavíthatók. Emellett különféle hulladékokból vagy gépekből házilag előállított fegyverek beszerzésére is lehetőség van. Újabb újításként fedezhetjük fel, hogy a fej és a test külön öltöztethető. Így például kalapot vagy szemüveget is felvehetünk.

Jellem, döntések

A karmarendszer is megmaradt, és még nagyobb jelentőséget kapott. Minden cselekedetünk, beleértve a tárgyakkal való interakciót is, karmánkon változtathat. Így például ha ártatlan embereket ölünk egy városban vagy lopáson kapnak minket rajta, pontjaink elkezdenek zuhanni, melynek eredménye az lehet, hogy kiutálnak minket a városból, rosszabb esetben ránk is támadhatnak.

Döntéseink befolyásolják a történetet. A különböző változatok kombinációval négy különféle befejezése lehet a játéknak.

Történet

A játék 2277-ben indul Washington D.C.-ben és környékén. Itt él a játék főhőse (nevet mi adunk neki, a külalakkal egyetemben) a 101-es Menedékben (Vault), apjával, és néhány tucat túlélővel. Egy nap azonban a hős arra ébred, hogy apja kiment az atomháború utáni világba, és nem tért vissza, keresésére indulunk. A külvilágban aztán egy valódi összeesküvésbe bonyolódhatunk, olyan klasszikus szervezetek mellett vagy ellen, mint az Acél Testvérisége vagy az Amerikai Hadsereg (amelyet Enclave néven emlegetnek, mert egy hegy gyomrában található a főhadiszállásuk) megmaradt katonái. Csak néhány városrész romos épületei állnak Washington helyén elterülő nukleáris pusztaságban, illetve hulladékból épült települések melyek közül a legnagyobb Rivet City, ami gyakorlatilag egy városnak berendezett anyahajó. A játék során több városban is lakást szerezhetünk, mint például Megatonban, a működő atombomba köré szemétből épült városban. Hamarosan kiderül, hogy hősünk apja ki is valójában és mik a szándékai. Az előző részekben megismert szupermutánsok, a FEV-vírus áldozatai (fejlődésgyorsító evolúciós vírus) ebben a részben is fölbukkannak, bár nem az ezek elleni harc a játék központi témája.

A fejlesztés története

A játék fejlesztését még az Interplay berkein kezdte meg a Black Isle. A harmadik rész külsőre izometrikus 3D-kinézetet kapott volna. Sajnos a játékot 90%-os készültségi állapotában törölték (ez volt a Van Buren projekt), mivel az Interplay csődöt jelentett és a Black Isle munkatársait szélnek eresztették. Az egyjátékos mód jogait átadták a Bethesdának, akik teljesen újrakezdték az egész játék írását, az Oblivion alapjain; míg az Interplay megtartotta az MMORPG jogait. Az eredeti változatot 2007-ben hozták nyilvánosságra, játszható alfa formájában.

A Fallout 3 munkálatai 2004 júliusában kezdődtek el, de az Oblivion kiadásáig gyakorlatilag csak a legkezdetlegesebb lépések történtek meg. Ekkor jelentették be, hogy a játék hű marad az elődök szellemiségéhez (még akkor is, ha alapvetően eltér az első két résztől), teljesen megtartja az előző részek hangulatát, karaktereit, és a fekete humort is. A játék engine-jének ekkor jelentették be a Gamebyro-t, és ekkor adták hírül, hogy Liam Neeson lesz a főhős apjának hangja. A legfontosabb: Ron Perlman továbbra is megmaradt narrátornak.

2007-ben bejelentették, hogy a játék megjelenik majd konzolokra is. Egy számláló jelent meg a hivatalos weboldalon, mely a lejártakor (június 5-én) a 2008 őszét adta meg megjelentetési időpontnak.

Kiegészítők

Fogadtatás
Összpontszám
Gyűjtő oldal Pontszám
Metacritic 94/100 (PC)[2]

90/100 (PS3)[3]
92/100 (Xbox 360)[4]

Tesztek
Publikáció Pontszám
1UP.com A[5]
Eurogamer 10/10[6]
GameSpot 9/10 (PC) [7]
9/10 (Xbox 360)[8]
8.5/10 (PS3)[9]
GameSpy 5/5[10]
IGN 9.6/10 (Xbox 360)[11]
9.4/10 (PS3)[12]
Official Xbox Magazine 10/10[13]
PC Gamer (brit) 90%[14]
TeamXbox 9.4/10[15]
X-Play 5/5[16]

Már a játék fejlesztésekor bejelentették, hogy az alapvetően az Elder Scrolls IV: Oblivion alapjaira épülő MOD-rendszer nem marad kihasználatlanul. Azok, akik megvásárolták a játékot, a Games For Windows Live rendszeren keresztül kiegészítőket, úgynevezett Downloadable Content-eket (DLC) tölthetnek le Xbox 360-ra és PC-re pontokért cserébe. A következő sorrendben jelentek meg:

  • G.E.C.K. - a Fallout 3 ingyenesen letölthető pályaszerkesztője (2008. december)
  • Operation Anchorage - a múltban játszódó kiegészítő, mely a Nagy Háború előtt, a 2070-es években Alaszkában dúló háborút dolgozza fel, oly módon, hogy az Acél Testvériség Kitaszítottjainak egy eddig rejtett bázisa válik elérhetővé az alapjátékban, ahol egy eldugott katonai szimulátor tesztelése közben csöppenünk a múltba. Itt az USA hadseregében próbálhatjuk ki az elsők között a frissen fejlesztett erőpáncélt a kínai támadók ellen. (2009. január 27.)
  • The Pitt - Pittsburgh városának maradványai között kalandozunk, ahol a rivális fosztogató bandák vívnak egymás ellen ádáz csatát. A város nem kapott közvetlen bombatalálatot, de a radioaktív mutációk degradálták a társadalmat - mindenki vagy rabszolga, vagy rabszolgatartó. (2009. március 24-én jelent meg, de az Xbox-változat hibásan jelent meg, ezért visszavonták és egy nappal később jött ki véglegesen) Az Operation Anchorage-gel együtt megjelent bolti forgalomban is.
  • Broken Steel - az alapjáték eseményeit folytatja ez a kiegészítő, melyben az Acél Testvérisége egyszer és mindenkorra ki akarja söpörni az Amerikai hadsereget (Enclave) Washington területéről. A maximális szinthatárt 30-ig tolja ki, és új képességeket ad. (2009. május 5.)
  • Point Lookout - a marylandi Point Lookout Nemzeti Parkban játszódik a történet. Az atombombák itt nem végeztek akkora pusztítást, a hatalmas mocsaras területen az emberek viszonyalgos békében éltek - mostanáig. Két, a Nagy Háború óta életben maradt tudós rivalizálása borítja fel a térség nyugalmát: az egyikük egy ghoul, a másikuk pedig egy tartósított agy képében harcol a másik ellen. (2009. június 23.)
  • Mothership Zeta - a Fallout 3-ban megtalálható UFO-roncs különös rádiójeleket bocsát ki magából. Az oda látogató kalandort beszippantja egy repülő csészealj, s valami úton-módon vissza kell jutnia a Földre. (2009. augusztus 3.)

Módosítások

Ausztráliában az OFLC nevű játékvizsgáló bizottság 2008. július 4-én előzetesen megtiltotta a játék forgalmazását. Az indok az volt, hogy a játék drogokat szerepeltet a játékban, és bár azok egy része a valóságban ugyan nem létezik, de szállítási módjuk összefüggést mutat a valódi élet drogterjesztésével. Ezért a játékot módosították, és a valódi élettel kapcsolatos utalásokat eltávolították. Többek között így lett a morfiumból egy semlegesebbnek hangzó "Med-X".

Indiában a Microsoft nem engedte, hogy megjelenjen a játék Xbox 360-on. Az ok az volt, hogy a cég szerint a játékban szereplő kétfejű, brahmin névre hallgató tehenek megsérthetik egyes játékosok vallási önérzetét.

Japánban a játékból teljesen kihagyták "Az atom ereje" küldetés azon részét, amikor Megaton városát fel lehet robbantani egy atombombával. Emellett átnevezték a "Kövér ember" nevű rakétavetőt "Nuka Launcherre", a Nagaszaki városát ért atombomba hasonló elnevezése miatt.