Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Bethesda Softworks-ről

2012.04.28

A Bethesda Softworks a ZeniMax Media vállalat egyik videojáték-fejlesztő cége. A stúdió székhelye eredetileg a marylandi Bethesda volt, majd 1990-ben költöztek át a jelenlegi irodájukba, Rockvillebe. Több szerepjáték, verseny- és szimulációs játék, valamint sportjátékok köthetőek a nevükhöz.

Tartalomjegyzék

Története

A Bethesda Softworks már több mint két évtizede foglalkozik videojátékok fejlesztésével és kiadásával. A céget 1985-ben alapította Christopher Weaver a marylandi Bethesdában, majd 5 év múltán Rockvillbe helyezték át a székhelyet. 1998-ben Weaver úgy döntött, a céget kibővíti és már nem csak PC játékokkal foglalkoznak majd, hanem egy multimédiás vállalatot alakítanak ki. 1999-ben így jött létre Robert A. Altman segítségével a ZeniMax Media vállalkozás. [2]

A Bethesda készítette el az első fizikán alapuló sportjátékot, ami a Gridiron! címet viselte és 1986-ban jelent meg Atari ST, Commodore Amiga és Commodore 64/128 platformokra. A legelső játékaik jó kritikákat kaptak, például a Wayne Gretzky Hockey, amit akkoriban a „legjobb jégkorong-videojátéknak” és a „legpontosabb és legélvezetesebb sport szimulációs játéknak” tituláltak. [3] [4]

A legismertebb munkájuk azonban a The Elder Scrolls szerepjáték sorozat, aminek létrehozásában Julian Lefay jelentős szerepet játszott, sokan az „Elder Scrolls játékok atyjának” nevezik. Legelső része az 1994-ben megjelent The Elder Scrolls: Arena. Azóta a sorozat tovább bővült, közvetlen folytatásai a Daggerfall (1996), a Morrowind (2002), az Oblivion (2006) és a Skyrim (2011), de több mellékág is megjelent: An Elder Scrolls Legend: Battlespire (1997), The Elder Scrolls Adventures: Redguard (1998) és a The Elder Scrolls Travels: Shadowkey (2004). A Bethesda játékok is kiadásával foglalkozik, főleg, amelyek valamilyen népszerűbb film alapján készülnek, mint például a Terminator, a Star Trek, vagy a Karib-tenger kalózai.

2004-ben megvásárolták az Interplaytől a Fallout sorozat jogait és megkezdték a Fallout 3 fejlesztését, ami végül 2008 októberében jelent meg és 5 letölthető tartalom jelent meg hozzá: az Operation: Anchorage, a The Pitt, a Broken Steel, a Point Lookout és a Mothership Zeta.

A Bethesda a kiadói szerepkörét sem szeretné elhanyagolni, ezért új címeket is felkarolnak, mint a WET vagy a Rogue Warrior, de az Obsidian Entertainment által készített Fallout: New Vegas, a Splash Damage alkotta Brink és az inXile Entertainment fejlesztette Hunted: The Demon's Forge megjelenését is ők intézték. 2009. június 24-én a ZeniMax Media felvásárolta az id Softwaret [5], így a RAGE kiadásáért is ők felelnek majd (a korábbi kiadó, az Electronic Arts helyett), illetve az összes id Tech 5 grafikus motort használó játék megjelenéséért is.

Bethesda Game Studios

A Bethesda Game Studios (BGS) egy belsős fejlesztőcsapat, amit Todd Howard irányít. Bár régebben nem mindegyik játékukat a Bethesda Softworks adta ki, az Oblivion PlayStation 3 változata óta az összes játékuk kiadói teendőit ők látják el.

A Bethesda által fejlesztett/kiadott jelentősebb játékok listája 

Fejlesztés alatt álló játékok 

  • Doom 4
  • Prey 2
  • Dishonored[6]
  • The Crossing (fejlesztése szünetel)
  • Fallout 4 (pletykaszinten létezik)

s.jpg